Header Ads

Geçmişten Günümüze Mario: Super Mario Land 2 (1992)

 


 Bu oyunla beraber de Gameboy'a veda ediyoruz ve bazı sıkıntılarını görmezden gelirsek güzel bir veda olduğunu söyleyebilirim. Vah koca Gameboy, sen de gidiyorsun, git gide günümüz dönemlerine doğru geliyoruz. 

 Super Mario Land 2: 6 Golden Coins benim için ilk handheld konsol Mario oyunu sayılır artık, ilk oyunu saymak istemiyorum. İlk oyunla arasında dağlar kadar fark var, bu oyunun çok ekstra iyi olmasından dolayı değil ilk oyunun rezalet olmasından dolayı tabi ki.





Hikayesi


 Super Mario Land'in hemen ardından devam eden bir maceradır. İlk oyunda Mario, Sarasaland'i ve Prenses Daisy'i kurtarırken, Wario da Mario'nun topraklarını ve kalesini ele geçirir. 


Wario


 Kendi topraklarının işgale uğradığını gören Mario da kendi kalesini ve topraklarını kurtarmak için uğraşır. Wario kaleye, açılması için özel 6 tane bozukluğun bir araya getirilmesi gereken bir kapı koymuştur ve bozuklukları Marioland'in dört bir tarafına dağıtmıştır. Mario, kendi topraklarında 6 bozukluğu toplar, kaleye girer ve Wario'yu alt eder.

Oyunun sonunda Mario kalesini kurtarmışken


Mekanikler, Deneyimler ve Teknik Konular


 Bu oyunda önceki oyunda olduğu gibi zıplama, fırlama işleri eğreti durmuyor. Teknik açıdan neredeyse NES standartlarının karşılandığını söyleyebilirim.

 NES'ten aşağı kalan yanları var tabi ki de, sonuç olarak NES önceki nesilde kalmış olsa da Gameboy bir el konsoluydu. Bu konuda en net örneğim, hem önümüzde hem arkamızda ayrı düşmanlar aynı anda hareket ederse oyunda bir fps drop oluyor. Her zaman olmuyor ama arada sırada oluyor.

 Bu arada Gameboy'da değil de 3DS konsolunda "virtual console" oyunu olarak oynamama rağmen bunu yaşamam garip geldi açıkçası. Elindeki cihaz güçlü olunca böyle şeyler olmaz sanıyor insan ama oyunun 1992 senesinde yapıldığını da unutmamak gerekiyor. 

 Oyunda fire flower bildiğimiz gibi, ilk Super Mario Land oyunundaki plastik top atma işine hiç benzemiyor. Fire flower'ın yanında da super leaf etkisinde bulunan havuçlar var. Havuç yiyorsun, tavşan kulakları geliyor ve havada süzülüyorsun.


Tavşan kulaklık Mario


 Tavşan daha yükseğe zıplar ya da daha hızlı koşar, havada süzülmek ne alaka derseniz. Nintendo abi işte, çalışanların hepsi kafası farklı çalışan saygıdeğer Japon abilerimiz sonuçta, normaldir.

 Oyun mekanik çeşitlilik açısından beklediğimin çok üstünde gerçekten, Super Mario Bros. 3 dışında diğer iki NES oyunundan ve önceki Super Mario Land oyunundan gayet iyi, çeşit sunma konusunda.

 Oynanış mekanikleri her ne kadar çeşitli de olsa oynanışa eksi yansıyan durumlarda var. Nedendir bilmiyorum Gameboy'a çıkmış Mario oyunları falsolu çıkıyor, bu iki oluyor ve hatırlatırım daha Gameboy oyunu yok ana hikaye çizgisinde. Teknik olarak iyi, mekanikler güzel çeşitli ama bir sıkıntı var. Seviyeler güçlendirme öğelerine göre çok kötü bir dizayna sahip.

 Havuç yediğiniz zaman sona ulaşmak ve pek çok boss dövüşünü rahatça yenmek gibi bir durum söz konusu. Havuç yiyorsun ve haritanın sonunda ulaşmak çoğu haritada sadece 4 zıplayış. Süzülerek sona kadar rahatça uçuyorsunuz.


Oyunun içindeki bütün bosslar


 Boss dövüşleri de aynı şekilde. Sanki siz oyunun boss kötü karakterisiniz de diğerleri sizin kurbanınız gibi oluyor oyunda. Sadece zıplayıp minik alanda süzülerek düşmanın kafasına vurmayı hedeflemek olması gerekenden fazla basit.

 Oyunda 32 seviye ve 7 boss dövüşü var. Tatmin edici tek dövüş Wario dövüşüydü ve Wario'nun kalesinin içi de oyunda tatmin edici ilerleyen bir kaç seviyeden biri. Oyunda olmaması gereken, oyunun oynanışına zarar veren, taciz edilmeye çok müsait bir özellik olmuş havada süzülmek, keşke olmasaymış.





 Oyunla alakalı fikirlerim bu şekildeydi. Eğer siz de bu oyunu oynadıysanız ve fikirlerime eklemek istediğiniz bir şeyler varsa ya da bir yanlışım olduğunu düşünüyorsanız bunu yorumlarda yazabilirsiniz. Şimdilik hoşça kalın ve görüşmek üzere.

Hiç yorum yok