Header Ads

Geçmişten Günümüze Mario : Super Mario Land (1989)





 Seriyle alakalı yazdığım önceki yazılarda da bahsettiğim oyunlar hep NES konsoluna çıkmıştı. Fakat bu oyun onlardan daha farklı bir platformda piyasaya sürüldü. Takvimler 1989 senesini göstermeye başladığında piyasaya yepisyeni bir oyun canavarı sürüldü. Bu oyun canavarı, daha öncesinde değiştirilemeyen tek bir oyuna sahip Game And Watch konsollarının veliahtı Gameboy'dan başkası değildi.




 Gameboy'a oyun canavarı diyorum bunun sebebi makinenin gücünden değil kendisine çıkan oyunlardan dolayıdır, yoksa Gameboy, günümüzdeki fonksiyonlu hesap makinelerinden daha güçlü olduğu meçhul olan bir makinedir.

Super Mario Land fonksiyonlu hesap makinesinde


 Super Mario Land, 4 krallık ve her krallıkta 3 seviye barındırarak şimdiye kadar gördüğüm en kısa Mario oyunu oluyor. 12 seviyelik bu küçük macerada yine bir prenses kurtarıyoruz ama bu prenses, Prenses Peach değil, Prenses Daisy.

Prenses Daisy ve Prenses Peach


 Prenses Daisy, Tatanga isimli bir uzaylı tarafından kaçırılır. Mario da hem Prenses Daisy'i hem de Sarasaland'i kurtarmak için Tatanga'yı alt eder. 

Oyunun son kavgası Mario vs Tatanga


 Oyun klasik Mario oyunu oynanışına sahip, buna rağmen farklı tarafları da var. Mesela Fire Flower aldığımız zaman ateş atabiliyoruz ama attığımız ateş plastik top gibi sekiyor. Bir çeşit hata olmuş da düzeltilmemiş mi yoksa tercih mi edilmiş tam bilmiyorum ama bana fazla garip geldi.



Yine Tatanga ama daha iyi görünüyor ve yalnız


 Oyunu size tavsiye etmiyorum açıkçası. Gameboy platformunu tam kavrayarak çıkarılamamış bir oyun olduğunu ve bu yüzden pek sıkıntılı bir oyun olduğunu düşünüyorum. Zıplamalar, bir şeylerin havaya fırlaması ve bunun gibi hareket aksiyonları oyun içinde bayağı eğreti duruyor. Bu oyun hem eski dönemin, hem o eski dönemin el konsolunun, hem de o el konsoluna çıkan ilk oyunlardan olduğundan gayet doğal bir durum sanırım. 

 Ayrıca oyunda seviyelerin pek çoğunda copy-paste tasarımlar var. Arka arkaya aynı engel 4-5 kere çıkabiliyor ve "Ne oluyor yahu, ilerlemiyor muyum?" dedirtiyor. Bu oyunun teknik sıkıntıları bir yana, bu bahsettiğim durum da aslında oyun için az uğraşıldığını gösteren farklı bir etmen. Oyunun yapımında Shigeru Miyamoto'nun yer almamasının da bir etkisi olabilir ya da bu oyun Gameboy özelinde yapımcı ekibin platformu deneme çalışması da olabilir. Sonuç olarak bir platforma çıkmış ilk oyunlardan ve eski bir platform olduğundan dolayı günümüzde oynanmasa da olur diyorum.

 Oyunda gördüklerimi, deneyimlerimi ve düşüncelerimi size aktardım. Sonuç olarak günümüz şartlarında oynamanın gerek olduğunu düşünmüyorum, oynamasanız da olur yani. Oyunla alakalı fikirlerinizi ve düşüncelerinizi yorum kısmına yazabilirsiniz. 

Hoşça kalın ve görüşmek üzere.



Hiç yorum yok