Header Ads

Geçmişten Günümüze Mario: Super Mario Bros. (1985)

 


 O bir efsane! O bir kahraman! O bir kurtarıcı! Bowser'ın en korkulu rüyası, Mantar Krallığı'nın tek koruyucusu ve Prenses Şeftali'nin tek gerçek aşkı. Onun adı Mario

 Beni bilenler bilir, benim en sevdiğim, en değer verdiğim markalardan birisidir Mario. Geçmişten günümüze uzanan, uzun soluklu oyun serileriyle alakalı yazı dizileri yazmayı düşününce de ilk aklıma gelen seri kendisi oldu. Aslında ilk üçlemeyi oynayıp, 3 oyunu tek yazıda anlatmayı düşünmüştüm ama unuttuğum bir şey vardı. Geçmişte oyunlar farklı olmaya uğraşıp, farklı bir deneyim sunmaya uğraşırmış. Günümüz oyun dünyasına dalınca bunu unutmuşum haliyle. Aynı yazıda birbirinden çok farklı 3 oyunu aynı yazıda anlatmaya çalışırsam, üçüne de haksızlık edeceğimi fark ettim. Haliyle kronolojik sırayla da ilk sırada yer alan Super Mario Bros'la başladım.


Mario'nun seneler içindeki evrimi

 Kronolojik sırayla gittiğimi söylediğim zaman Mario'nun ilk göründüğü oyunun bu olduğunu düşünmeyin. Mario ilk kez 1980 yapımı Donkey Kong oyununda da görünmüştü. Oradaki adı Jumpman'di tabi ama Mario'ydu yani sonuçta


Donkey Kong oyun içi görseli

 Mario'nun ilk göründüğü oyun olmadığı gibi kendisine ait ilk oyun da bu değil. Sade bir "Mario Bros." adıyla da piyasaları yoklamıştı 1983 senesinde. Tabi o zamanlar jeton avcısı bir arcade makinesi oyunuydu.


Mario Bros oyun içi görseli

 Bunlar, odak noktaları farklı olduğundan Nintendo'nun NES konsolunun ivmesini arttıran denemeler olmuyor, Super Mario Bros'un yapılışındaki hedef de NES konsolunu taşımasıydı zaten. Mario'nun, Japonya'dan çıkıp, buna rağmen İtalyan ve Amerika'da yaşayan bir tesisatçı olmasının sebebi de belli bir bölgenin aidiyetine tıkılı kalmayacak uluslararası bir marka yaratma çabasıydı.


Mario ve kardeşi Luigi İtalyan İtalyan spagetti yerlerken

 Büyük video oyunu krizine rağmen sivrilecek ve insanları oyunlara geri bağlayacak bir hamle olması için yaratıldı Super Mario Bros. Fakat Nintendo'nun öngöremediği bir şey oldu, büyük video oyunu krizine rağmen satış hedefinden daha fazlası oldu. Günümüzde dijital platformlarda var olan oyunculuğun temelini kurdu ve büyük video oyunu krizini sonlandırmış oldu. 


Super Mario Bros NES ve SNES versiyonları

 Görsel dili çağının ötesinde, müzikleri çağının ötesinde, oynanışı, konsolu ve hatta konsolunun gamepad'ı çağının ötesinde. Bütün bunlar çağının ötesinde bile olsa "O çağının ilerisinde olduğu çağ çok eskide, günümüzdeki durumu nedir?" diye soracaksınız biliyorum. Günümüzdeki durumuna bakarsam 1993 yapımı SNES remastered versiyonu hala zevkle oynanabilir seviyede ve gelecekte de öyle kalacak. Günümüzde bağımsız oyun yapımcıları hala 8 bit-16 bit görselliğin olduğu platform oyunları yapıyorlar. Platform oyunlarını seviyorsanız o bahsettiğim bağımsız oyunları oynamadan önce bence bu eseri bir deneyimleyin.


Atari 7800, o dönemler NES'in 3. nesildeki rakiplerinden. Gamepad'inin günümüz tasarımlarından uzak olduğunu görebilirsiniz.

 Oyunun hikayesi prensesin, Bowser tarafından kaçırılması ve bizim de prensesi kurtarmamız üzerine kurulu. Klasik hikayenin ilk uygulandığı oyun da bu oyundur. Oyunda 8 dünya, her dünyada da 4 seviye vardır, toplamda 32 bölüm içerir yani. Günümüzdeki şartlarda save alınabildiği için 32 bölümün hepsini oynasanız ve pek becerikli olmasanız bile 2-3 saatte bitirirsiniz.

 Oynanışı Mario'nun hoplayıp zıplayarak engelleri aşması, yolda gördüğü canavarların kafasına atlayarak ezmesi veya alev topu atması üzerine kurulu. Zaten Mario'nun nasıl oynandığını biliyorsunuzdur muhtemelen.

 Bu oyunu herkes oynamıştır buna eminim ama yine de oynamayan arkadaşlarımız varsa oynamalarını şiddetle tavsiye ediyorum. Ayrıca oynayan arkadaşlar da bir kez daha oynasınlar, yaşayacağınız nostalji duygusu için birkaç saat ayırmanız bence gayet adil. Super Mario Bros hakkında veya genel olarak Mario markası hakkında fikirlerinizi yorumlara yazabilirsiniz ve görüşmek üzere.

Hiç yorum yok