Header Ads

Nintendo Switch'e Çıkmış En İyi 5 Exclusive Oyun



 Nintendo Switch çıkalı 3 buçuk sene oldu ve kendisi için bir ton exclusive oyun çıktı. Geçen hafta satmaz dediğim ve bu hafta hızlıca eshop çok satanlar listesinde birinci olan Age Of Calamity de bunlardan biriydi ve yapımda emeği geçen arkadaşları kutlarım, tahminlerimle her zaman oyun dünyasına yön veriyorum gerçekten. Bu exclusivelerin pek çoğu güzel oyunlar ama bazıları daha güzel, bugün ben de en iyi olduğunu düşündüğüm 5 oyunu sizin için seçtim ve sıraladım.

5- Bayonetta 2


 
Hideki Kamiya, evlerinden aylarca çıkmayıp anime izleyerek hayatlarını geçiren otakulara hitap eden bir oyun yapmaya çalışırken bütün erkeklerin en ilkel içgüdülerine ulaşarak bu oyunu yarattı. Cinsellik ve şiddeti bu kadar iyi bir araya getirmiş bir oyunu hiç görmemiştim. Yönlendirdiğimiz kadın bir afet ve pek edepli değil, ayrıca bir cadı ve fena kavgacı.

 Bayonetta 2, Sega'nın yaptığı ve aslında WiiU için çıkmış bir exclusive oyundu ve sonrasında Switch'e port edildi. Switch sahibiyseniz oynayabileceğiniz en iyi hack and slash oyunu budur bence. İlk oyuna göre çok daha iyi bir oynanışa sahip, ilk oyundan daha akıcı ve zorluk seviyesinin normal olması gerçekten normal. Normalin normal olması konusunu ilk oyunu oynayanlar beni daha iyi anlar, ilk oyunun normal modu bayağa zordu. 

Jeanne'nın ruhunu kurtarmamızı bekleyen bedeni
          

  Oyunda ölen ve ruhu cehenneme çekilen çok yakın dostumuz olan Jeanne'nın ruhunu cehennemden kurtarmak gibi bir hedefimiz var. Oyun sonrasında farklı hikayelere de bağlanıyor ama gerçekten anlamadım. Anlaması zor bir oyun, ilk oyunla alakalı anlamadığımız şeylere ışık tutuyor ama oyun kendi içinde yeni anlamadığımız şeyler de koyuyor. Spoiler olmaması için sadece genel hikayeyi anlattım, ki sorsanız da detaylısını anlatamam zaten çünkü anlamadım.


Bayonetta 2 oynanış videosu


4- The Legend Of Zelda: Links Awakening


 
Bu ponçik ve sevimli grafiklere sahip oyun 1993 senesinde Gameboy'a çıkmış aynı isimli oyunun remake yapımıdır. Oyunda Link bir deniz yolculuğuna çıkar ve bir fırtınaya yakalanır, sonrasında bir adaya düşen Link'in bu adadan kurtuluşu konu alınır. Aslında sonu bambaşka bir yerlere gidiyor ama beni bayağı duygulandıran sondan bahsetmeyeceğim, spoiler olmasın. Bu oyunu herkes oynayabilir, Switch versiyonunu oynayamıyorsanız Gameboy versiyonuna bir şans vermelisiniz bence. Gameboy versiyonu her ne kadar 27 senelik de olsa hala oynanabilir bence. Telefonunuza emülator falan kurup oynayın en kötü, dokunmatik ekranda oynamak zor olur ama sonuçta Gameboy'daki tuş sayısı belli çok zorlanmazsınız bence.

Link's Awakening'in Orjinal ve Swicth versiyonu kıyaslaması

 Eğer ki WiiU başarısız olmasaydı, WiiU için Breath Of The Wild çıkarken, bu oyun da muhtemelen 3DS'e çıkacaktı. Switch hem el hem de ev konsolu için yeni nesil olunca bu muhteşem remake'e Switch ev sahipliği yaptı. Neyse ki Switch ev sahipliği yapmış docked modda büyük ekranda yüksek çözünürlükte oynamak büyük zevkti, 3DS'e çıksa o ne öyle kibrit kutusu gibi minicik 240p ekrana sıkışacaktık.

 Bir Warriors oyunu olduğundan Age Of Calamity'i, Legend Of Zelda oyunu olarak saymazsak en son çıkmış Legend Of Zelda oyunu Link's Awakening'tir. Umarım uzun süre en son olarak kalmaz.

The Legend Of Zelda Link's Awakening oynanış videosu

Bu da Link's Awakening oynanış videosu ama bu Gameboy versiyonu


3- Super Mario Odyssey


 
Nintendo söz konusu olunca, Mario'dan bahsetmemek neredeyse imkansız. Playstation 4 almak yerine, Nintendo Switch almaya karar verdiğimde Super Mario Odyssey almayı istediğim 3. oyundu. Birincisi Breath Of Wild, İkincisi ise Super Smash Bros'tu. 

 Mario oyunları da sevdiğim diğer Nintendo serileri gibi 2D ve 3D olarak iki Farklı şekilde çıkmaya devam ediyor ve 3D Mario oyunlarının sonuncusu Odyssey oldu. Odyssey'de hikayeyi bütünen anlatmaya kararlıyım, Spoiler istemeyenler yazıyı okumayı bıraksın, spoiler alert... Bowser prensesi kaçırdı, yine. Bu sefer prensesin bir de canlı bir şapkası var o da kaçırıldı tabi. Biz prensesi kurtarmak isterken bize şapka arkadaşını kurtarmak isteyen bir şapka da yardım etmek istiyor ve şapkamız oluyor. 

 Bu şapkayı fırlatarak çok şey yapabiliyoruz ve bunlardan en önemlisi düşmanların içine girebiliyor olmamız oldu. Bütün düşmanların bizim tarafımızdan kontrol edilebilmesi inanılmaz bir çeşitlik katmış oyuna, sıkılmadan başında saatlerce oturabilir ve oyunu tek solukta bitirebilirsiniz. Tek çeşitlilik karakterlerin içine girerek olmuyor bu arada, oyundaki haritalar da bambaşka ve hiç bir harita aynı hissettirmiyor. Bu kadar farklı haritaya ayrı mekanikler de konmuş haliyle, buradaki fikirlerle Ubisoft 10 oyun yapar mesela, bir iki tane de kule ele geçirme yaptırır 40 saate uzatır oynanışı ve tabi ki bugfest olurdu. Neyse başkasına laf atmayalım daha, dolu dolu bir oyun her anı tasarlanmış, muhtemelen level dizaynı oyundaki yapımcılar için en çok vakit alan şeydi. Mekanikler harika, level dizaynı harika, teknik açıdan da harika, zaten bunların hepsi harika olunca oyun da harika oluyor haliyle. 

Super Mario Odyssey oynanış videosu


2- Luigi's Mansion 3



 Luigi abisinin de oyunlarından daha iyi bir oyuna sahip olarak herkesi şaşırtabilir ama gerçekten mükemmel bir oyun bu. Çocukken Hayalet Avcıları'nı izlemeyi seven arkadaşlar için de muhteşem bir nostalji olacaktır. Bunu dememin sebebi bilmiyorsanız Luigi ile hayalet avladığınız bir oyun bu.

 Oyunun başlangıcında olan cut scene inanılmaz sevimli ve eğlenceli. Oyunda Luigi, Mario, Prenses Peach ve Toad'lar bir otele davet ediliyor ve onlar da davete icabet ediyor, daha sonrasında bu otel daveti önceki oyunlarda alt ettiğimiz King Boo'nun tuzağı çıkıyor. Luigi hariç herkes tablolara hapsediliyor ve Luigi olarak herkesi kurtarmaya çalışıyoruz. Kocaman bir otelde bir sürü kat var ve her katta ayrı ayrı boss fightlar var, hepsi inanılmaz yaratıcı, her gün bir kat oynayıp kenara koyabilirsiniz ya da tek seferde bitirmeye de çalışabilirsiniz. 

 Birinci sıradaki oyunun üstün yanları en sevdiğim şeyler olmasa muhtemelen Luigi's Mansion'u birinci ilan edebilirdim. Bu oyunu her switch sahibinin oynaması gerektiğine inanıyorum.

 Ben Luigi's Mansion'ın ilk ve son oyununu oynadım ama ikincisini henüz oynamadım. Üçlemeyi tamamlayınca Luigi's Mansion üçlemesiyle alakalı daha detaylı bir yazı da yazmayı düşünüyorum. Luigi's Mansion övme işim daha bitmedi bilesiniz.

Luigi's Mansion 3 oynanış videosu


1- The Legend Of Zelda: Breath Of The Wild



 Evet, bir numaraya geldik ve tahmin ettiğiniz oyun karşınızda. Hepimiz bu listede bu oyunun birinci olacağını biliyorduk zaten. Benim açımdan Luigi's Mansion 3 neredeyse çok yaklaşmıştı tahtını sallamak için ama Breath Of The Wild muhtemelen kendisinin 2. oyunu çıkıncaya kadar birinci kalmaya devam edecek. Luigi's Mansion 3 neden yaklaşmasına rağmen daha iyi olamadı derseniz Breath Of The Wild'in uçsuz bucaksız özgürlüğü buna engel oldu. 

 Breath Of The Wild o kadar özgür ki, oyunu 25 dakikada bitiren speedrun yapan arkadaşlar var. Eğer ki kontrollere hakim olursanız normal insan oynayışıyla siz de 2-3 saate bitirebilirsiniz. Fakat size şunu söyleyeyim 2-3 saatte bitebilecek olduğunu söylediğim bu oyunu en az yüz saat oynayacaksınız. Oyunda haritayı açacaksınız ve ben buraya daha önce gitmedim, gitmeliyim diyeceksiniz. Bütün anıları arayacak, bütün shrinelara girmeyi isteyeceksiniz. Kısacası oyun oynamayı zorunlu kılmıyor ama kendisini oynattırıyor, beni böyle içine çekip onlarca saat tutan sandbox oyunlar her zaman en sevdiklerim oluyor. Mesela bilgisayar oyunları içinde en sevdiğim de Mount And Blade bu sebeple.

 Breath Of The Wild oynanışının kalitesi, devasa ve sıkıntısız haritasıyla dünyanın en iyi oyunlarından birisi ve çağlar geçse de bence öyle kalacak. Switch alan arkadaşlar zaten ilk bu oyunu almıştır bu sebeple herkesin oynadığı oyunu da herkes oynamalı dememe gerek yok.

Breath Of The Wild'in oynanış videosu, speedrun olduğundan kronometre de var


 Bu 5 oyunluk sıralama kesinlikle benim kendi görüşüme göre yaptığım bir sıralama oldu arkadaşlar. Oynamadığım oyunlar ya da bahsetmeyi unuttuğum oyunlar olabilir, siz de bir liste yapsaydınız sizin sıralamanız nasıl olurdu? Sizce bu listede başka hangi oyunlar olmalıydı? Fikirlerinizi ve tavsiyelerinizi yorumlara yazabilirsiniz ve görüşmek üzere.

Hiç yorum yok