Header Ads

İNCELEME: MAFIA 1 DEFINITIVE EDITION (MAFIA 1 REMAKE)

 


Öncelikle yazıma başlamadan önce şunu söylemeliyim ki, Mafia 1’i daha önce oynamadığım için pişmanım! Bundan 2 sene önce Mafia 2’yi deneyimlemiştim, Vito’nun mafya aileleri arasında yaşadıklarına şahit olmuştum. Ama ne yazık ki Mafia 1’i, o çağının grafiklerinden dolayı oynama cesareti gösterememiştim. Evet, grafikler benim için önemli, çamurla da oynamayalım şimdi. 

Gelelim Mafia 1’in incelemesine.  Kendisi çok başarılı bir remake evet, gerçek bir remake! Bazı yerleri tamamen değiştirilmiş ve oyuncuların beğenmediği kısımlar çıkarılmış ya da gerçekten cilalanmış (Bazı oyunlar hala cilası bile sürülmeden bize sunuluyor. Utanma da yok ki tabi.). Özellikle yolculuğu atla özelliğine bayıldım.  Tabii bu konuyu oynanış kısmına geçtiğimde sizlere anlatacağım.

TOMMY 2002, REMAKE 2020


HİKAYE

Kahramanımız Tommy Angelo, 1930’lar Amerikasında taksicilik yaparken, dönemin en büyük ikinci mafya  ailesi olan Don Salieri'in çalışanları Paulie ve Sam ile karşılaşır. Morello'nun adamlarıyla yapılan bir çatışmadan çıkan Sam ve Paulie, kahramanımız Tommy’in arabasını kaçırır. Sonrasında ise Tommy’in hayatı tamamen değişecektir. Don Salieri’nin yanında çalışmaya başlayan Tommy'nin, bir dedektif olan Norman'a anlattığı itiraflarla bir mafya ailesine nasıl girdiğine ve neler yaşadığına şahit oluyoruz.

Hikaye olarak açık açık spoiler vermek istemediğimden sadece bu şekilde üstünden geçiyorum.  


İşte yazının en çok sevdiğim kısmına geliyoruz.


SAM 2002,  2020 REMAKE

OYNANIŞ

En başta şunu söylemeliyim ki, oyunu simülasyon zorluğunda oynamadım. Polislerle Mafia 2’de bol bol uğraştığım için o gıcık aynasızların hız sınırını her aştığımızda kafamıza vurduğunu iyi biliyorum. 

Açıkçası araba sürüşleri çok ham geldi. Tabii oyun 1930’ları anlatıyor ama bu kadar da zorlanmamalı. Dönüşlerde çok tosladım ama bir süprizim var. Bu oyun bir açık dünya oyunu olmasına rağmen, öne çıkarmaya çalıştığı şeyin açık dünyası olmadığını gayet iyi bilen Hangar 13’deki abilerimiz oyuna bir tuş yerleştirmiş. Görev içerisinde “Q” tuşuna bastığımızda (evet siz taşlamadan söyleyeyim, klavye-mause kullanıyorum.) yolcuğu atlayabiliyoruz. Bu da oyunda geçireceğimiz gereksiz zamanı azaltıyor ama şunu unutmayın ki yolculuğu atlamayı seçersek Paulie ve Sam ile olan araba konuşmalarını duyamıyoruz. Ben de zaten sadece tek başıma araba kullanırken kullandım bu özelliği. 

Silahlı çatışmalar gayet güzel. Siper al ve ateş et mantığında yürüyor. Yakın dövüşte ise saldırırken counter tuşuna ve düz vuruş tuşu olan “Q” ya abanıyoruz. Zaten oyun kesinlikle şunu diyor ki, ben hikaye anlatmak istiyorum, beni bunlarla yargılama! 

Oyun olarak gerçekten en çok sevdiğim kısım ise araba kullanırken çalan müzikler. Bayılıyorum o dönem müziklerine. HANGAR 13 gerçekten de hakkını vererek yapmış Remake'i. Öve öve biteremedim açıkçası. Assassin’s Creed Freedom Cry’dan sonra bu cennet geldi gerçekten. Tabii ki Mafia 3’ü görmezden gelerek söylüyorum bunu.


Sonuç olarak bu oyun olmuş arkadaş! 259 liralık fiyatı hak ediyor mu? Bunu sizlere ne yazık ki şöyle söylemeliyim, değil Mafia 1 Remake hiçbir oyun bu fiyatta olmamalı. Ama diyorsanız ki ben Mafia sersini seviyorum, alın oynayın, oynattırın.

Bekliyoruz seni MAFİA 4!

PAULIE 2002, REMAKE 2020


Hiç yorum yok